#Modernivälittäjä: Roni Arvonen

Vuoden #modernivälittäjä -sarjan avaa hiljattain Bo LKV:lle siirtynyt asiakaslähtöinen myyntitykki Roni Arvonen.

Ronille on erityisen tärkeää asiakaslähtöinen sekä analyyttinen lähestymistapa kiinteistövälitykseen. Turkulaislähtöinen Kauppatieteiden maisteri on aktiivinen vaikuttaja sosiaalisessa mediassa ja jakaa mielellään osaamistaan asuntomarkkinoista sekä asuntosijoittamisesta. Tämän hän näkee olevan tärkeä osa kiinteistönvälittäjän henkilöbrändäystä.

RONI ARVONEN 

_Z7A1660

Kerro vähän taustaasi ennen kiinteistönvälitysuraa ja miten ekonomi päätyi töihin juuri kiinteistöalalle?

Ennen välittäjän uraa opiskelin Kauppakorkeakoulun 3,5 vuodessa ja kirjoitin gradun parissa kuukaudessa. Sitä ennen tuli opiskeltua yliopiston puolella ihan taloustiedettä. Alalle päädyin, kun asuntosijoittaminen alkoi kiinnostaa paljon, samoin kaupankäynti. Yhtenä päivänä avovaimoni vaan kysyi, olisiko idistä, että lähtisitkin välittäjäksi, kun siinä nuo intohimot yhdistyisivät. Sanoin harkitsevani asiaa. En päässyt ensimmäiseen hakemaani paikkaan, mutta jatkoin määrätietoisesti soittelua eri toimistoihin niin kauan, kunnes lopulta onnisti. 

Varmaan suurin osa tuntemistani ihmisistä oli sitä mieltä, että olisi pitänyt mennä ”ihan oikeisiin töihin” esim. pankkiin, mutta kiinteistönvälitys kiinnosti nuorta miestä enemmän. Ei voi sanoa, etteikö ikinä olisi kaduttanut, sillä ihan uran alkumetreillä oli todella vaikeaa.

Nousit kuitenkin alle vuodessa Kotijoukkueen välittäjien kärkisijoille, miten siinä nyt niin kävi?

100-tuntisia työviikkoja tarpeeksi putkeen niin siitä se ura urkenee. Pyrin maksimoimaan vietettyä aikaa asiakkaiden kanssa. Nöyrästi liikkeellä ja palvelu ennen myyntiä. Täytyy selvittää asiakkaan tarve, luvata ratkaista se, ansaita luottamus ja sitten vielä ylittää luvattu. Tällaisella viitekehyksellä lähdin liikkeelle. Oppiminen on isossa roolissa. Kysyin menestyneiltä välittäjiltä neuvoja aina tilaisuuden tullen ja kuuntelin nöyränä, kun sain vastauksia. Kuuntelin vaan, ihan hiljaa. Kun puhe loppui, kysyin lisää ja taas kuuntelin. Ajattelin, ettei tässä kannata pyörää uudelleen keksiä, kun poimii muilta itselle sopivat jutut ja vastavuoroisesti auttaa heitä, oman kiireensäkin keskellä. Kaikki voittivat. Vein sitten vaan oppimani käytäntöön. Samaa teen edelleen, melkein joka päivä. Kysyn ja kuuntelen. Nöyrästi oppimassa lisää.

Varmaan yksi syy menestykseen on myös analyyttinen lähestymistapa asioihin ja talouden dynamiikan ymmärrys – etenkin mikrotalousteoria. Ihan perus kysyntä & tarjonta -kehyksen aito ymmärtäminen on auttanut paljon, myyjän kannalta parhaan hinta-arvion löytämisessä. Dataa kuuluu lukea objektiivisesti, eikä siten, minkä lopputuloksen sieltä haluaa, kuten ehkä alalla on tapana. Jos dataa vastaan lähtee keulimaan esimerkiksi asunnon hinnoittelussa niin markkina rankaisee armottomasti, etenkin myyjää.

Isäni on rakennuttaja ja olen ollut monet vuodet raksalla töissä, joten rakennustekniikan tuntemuksesta on ollut myös hyötyä. Äitini taas on äidinkielen opettaja, joten välittäjälle ehkä tyypillisiä kielioppivirheitä ei ilmoituksissani ole. Jos joku kielioppivirheen esittelytekstistäni löytää, tarjoan pullakahvit. Oli niitä varmaan muitakin syitä, mutta siinä ne tärkeimmät ehkä…

Pidät yllä mielenkiintoista blogia asuntomarkkinoista ja sijoittamista koskevista asioista. Millaisena näet henkilöbrändäyksen roolin kiinteistönvälityksessä?

Kiitos! Henkilöbrändi on ihan valtavan tärkeä. Ilman sitä ei ole kauppaa. Olen tietoisesti lähtenyt kasvattamaan omaa tunnettavuuttani sosiaalisessa mediassa, lähinnä LinkedInissä ja Twitterissä. Nämä kanavat ovat itselleni luontaisia, sillä siellä on asiasisältöä, itseäni fiksumpia ihmisiä sekä hyviä keskusteluita. Suurin osa asiakkaistani löytääkin minut juuri näiden kanavien kautta ja pyytää tapaamaan. Vastaus kysymykseen on, että henkilöbrändäyksen rooli on hyvin tärkeä, sillä jengiä kiinnostaa enemmän henkilöt lämpimine tarinoineen kuin varsinaisesti yritykset kylmine y-tunnuksineen. Pyrin menemään somessa palvelukärki edellä ja tarjoamaan lukijoille niin paljon arvoa kuin ikinä pystyy, odottamatta mitään takaisin. Palvelu ennen myyntiä niin kauppa kyllä seuraa, jos on seuratakseen.

Miten tärkeänä näet hyvän markkinointimateriaalin merkityksen asuntokaupan vauhdittajana?

Ei tämän tärkeyttä voi kyllin korostaa. Teette Unrealerissa ihan uskomattoman hyvää duunia tässä. Tykkään kysellä esittelyissä, miltä asunto näyttää suhteessa netissä näkyvään materiaaliin. Vastaus on likimain aina, että yhtä upealta. Näin se pitääkin olla. Ei venytettyjä, ei ylivalotettuja kuvia, ei kohteen mahdollisten virheiden peittelyä. Tästä kunnia teille.

Urallani on ollut muutama hyvin haasteellinen kohde myydä. Näitä kaikkia yhdisti se, että käytin asiakkaan valmiita kuvia, mikä oli virhe, sillä hyvien kuvien ja teidän ottamien kuvien ero on kuin yö ja päivä. Ajattelin säästää varmaan tai jotain… Säästin väärässä paikassa. Kyllä teidän materiaalinne hinnat ensin vähän hirvitti, mutta sijoituksena se pitää enemmän nähdä. …ja tämä ei siis ole vinkki, että nostakaa hintoja. (Naurua)

Mikä on antoisinta työssäsi?

Jos yksi asia pitää valita niin se on se hetki, kun saa soittaa myyjille ja kertoa, että olen neuvotellut heille sopivan tarjouksen, kaikkine ehtoineen. Kun tähän päälle saa vielä puristettua myyjille joitain tonneja yli pyyntihinnan, on fiilis puhelimen toisessa päässä usein sellainen, että kyllä siinä itsekin ihan herkistyy.

Mieleenpainuvin asiakaspalautteesi?

Tähän itseasiassa voisin antaa vähän erilaisen vastauksen. Homma meni niin, että kävin arviokäynnillä arvoalueella arvioimassa iäkkäämmän henkilön kotia. Hän oli surullinen, että perintöasunto on pakko myydä. Kävi ilmi, että hän luuli, että joutuisi ottamaan putkiremonttiin pankista omaa lainaa, eikä hänellä tällöin olisi varaa pitää asuntoa. Autoin kertomalla, että yhtiölainan kautta tämä maksetaan eli huoli pois, ei tarvitse myydä. Hänestä tuli hyvin onnellinen. Kauppa meni ohi, mutta ei haittaa, sillä moraali ei olisi kestänyt kyseisen asunnon myyntiinottoa.

Millaisena näet alan tulevaisuuden lähivuosina?

Viimeisin alan oikeasti suuri murros tapahtui, kun asunnot tulivat nettiin. Tämän jälkeen ei ole tapahtunut juuri mitään mullistavaa. Uskon, että olemme suhteellisen lähellä aikaa, jolloin asunnon myynnin hoitaa aika pitkälle automaatio ja tekoäly. Edullisin välitystoiminta ajautunee ahtaalle, kun robotit tulevat. Bulkkityön hoitaa siis tulevaisuudessa kone.

Ajatustyön tuottaa kuitenkin ihminen ja premium-palvelun myötä palvelualttiille välittäjille löytyy kyllä töitä. Tämä tulee nähdä ennen kaikkea mahdollisuutena, uhan sijaan. Luulisin, että sosiaalisesta mediasta tulee jollain aikavälillä pääasiallinen kanava välittäjän valitsemiseen. Tulevaisuuden asiakkaat löytyvät mm. Snäpistä ja Instagramista. Siellä on välittäjille vielä toistaiseksi isosti tilaa vallata markkinaa pitkällä aikavälillä.

Lopuksi… huomasimme, että siirryit juuri Kotijoukkueelta Bo LKV:lle. Miksi vaihdoit?

Eihän mun pitänyt tänne tulla ollenkaan. (Naurua.) Vaan toisin kävi. Olin tähän konseptiin täysin myyty. Siis ihan täysin. Asuntojen upealla stailauksella asiakas saa rahalle isosti vastinetta ja lisäarvoa. Palkkio-% ei myöskään noussut, mistä olin positiivisesti yllättynyt eli samaan kohtuulliseen hintaan tässä töitä tehdään edelleen. Bo:n arvot kolahtivat myös kovaa. Tällä tarkoitan siis niin, että 1:1 kolahti. Ihan täysin. Tämän lisäksi kuulin, että tänne hakeutui niin samaan aikaan kuin jo ennen minuakin, aivan jäätävän kova kattaus Suomen kovimpia välittäjiä. Täytyyhän näiltä päästä oppimaan. Kirjoittelin vaihdon syistä tarkemmin myös tuonne oman blogini puolelle, joten jos haluaa, niin sen voi käydä pidempänä versiona lukemassa sieltä. Eli www.roniarvonen.fi.

Bolkv Ronin blogiin

Kunnioittaen,

Roni Arvonen
0400 518 888
roni@bo.fi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s